disneyland-park-map.jpg disneyland-park-map.jpg

Disneyland Parijs

In het Hemelvaart weekend van 2015 gaan we van vrijdag 15 mei t/m maandag 18 mei naar Disneyland Parijs.
We rijden op vrijdag naar ons hotel Residence Val d'Europe en gaan in de middag al naar het Disneystudios park.
Op zaterdag en zondag zijn we ook in beide parken en maandagochtend vertrekken we weer naar huis.

Panorama's

Ik maak slechts één 360 graden panorama.

16 mei - Town Square Disneyland Parijs

RVL-20150515-p01-360-town-square-disneyland-park-paris.jpg

Vrijdag 15 mei

Om precies negen uur rijden we weg. Mike rijdt het eerste deel. We maken een korte stop in België en daarna een wat langere net onder Lille. Vervolgens rijd ik naar Parijs, waar ik vlak bij het hotel tank voor de terugweg (1,49 per liter).
Eenmaal in het hotel betaal ik meteen de toeristenbelasting van 1,50 p/p/p/nacht en de 6 euro per nacht voor het parkeren. Het hotel is al maanden geleden afgeboekt.

We lopen naar de metro en kopen een kaartje voor de ene halte verder: Disney! Kosten 1,90 p/p.
Na aankomst moeten we even zoeken, lopen door de tassen-controle-scanner en gaan uiteindelijk naar de kassa om de eerder online gekochte voucher om te wisselen voor een toegangskaart. Hier krijg ik er direct vijf van i.p.v. de vier vouchers die ik inlever. Klagen dus. Georgia, de kassiere kijkt moeilijk en zegt eerst dat de boeking van de vouchers één toegangsbewijs oplevert en splitsen niet mogelijk is. Dat staat echter nergens op de site van Disney, die sowieso extreem slecht is in de informatievoorziening, en je wordt ook nergens gewaarschuwd. Dus klaag ik dat ik het er niet mee eens ben. Ze haalt haar collega Rudy erbij die het met mij eens is en samen babbelen ze wat in het Frans. Ik heb de indruk dat Georgia het niet goed snapt en uitleg krijgt van Rudy. Na enige tijd is het vijfde ticket ingenomen, maar krijgen we wel te horen dat het uitgeven van het vijfde ticket in de toekomst wel eens lastig zal worden. We zullen het doorgeven.

RVL-20150515-0001.jpg RVL-20150515-0002.jpg

Hierna kunnen we dan eindelijk naar binnen: Moviepark! We lopen langs de eerste attracties en gaan naar Ratatouille. Wachttijd nu nog 80 minuten en geen fastpass meer verkrijgbaar. Dat duurt te lang. Morgenochtend maar proberen, of zondag.
Langzaam lopen we door het park en gaan enkele attracties in waar een wachttijd aangegeven staat van 15 tot 20 minuten. Dat is nog te doen. Zo bezoeken we achtereenvolgens:
- Armageddon: een ruimteschip dat in de ruimte wordt vermorzeld door een enorme meteoor. Vele visuele effecten en op het einde echt vuur en waterspetters. Aardig om mee te maken en de visuele en geluidseffecten zijn wel spectaculair.
- Rock 'n Roller Coaster: een achtbaan die hard door het donker in de rondte gaat als een echte achtbaan, dus over kop, door een kurkentrekker e.d. Kiyoko vindt dit niet leuk! Eenmaal buiten moet ze even bijkomen. De drie mannen hebben wel genoten.
- Twighlight zone Tower of Terror: nu 20 minuten en iets eerder vandaag nog een uur wachten. Naar binnen dus. De lift in en met de heupgordel vastgegespt in de stoel. Eerst plots omhoog, dan nog iets hoger, verhaaltjes aanhoren en dan ineens heel hard helemaal omhoog. Prachtig uitzicht over het hele park! Hierna enkele keren omlaag, gewichtloos en weer omhoog, een keer of 2, 3. Ook nu is Kiyoko niet blij als we weer buiten lopen. Omlaag gaan ligt haar niet.

Inmiddels is het 7 uur en sluit het Moviepark. We lopen naar het Disney village, langs de diverse restaurantjes, maar niemand heeft nog honger. We lopen per ongeluk naar buiten met de massa mee en moeten dan ook weer door de tassencontrole naar binnen om naar het Disneypark te kunnen. Hier lopen we een klein stukje in. Dit is echt veeeeeel groter. Aangezien het al acht uur is besluiten we hier te stoppen en de metro terug te nemen.

RVL-20150515-0008.jpg RVL-20150515-0009.jpg

We kopen een kaartje voor de RER-A metro, 1 zone, 1,80 p/p. Althans, dat denk ik. We komen niet door de poortjes heen. Blijkt dat het een kaartje is voor de eerste zone, oftewel Parijs centrum. Welke &@!"-@ verkoopt nu hier centrum zone kaartjes. Grrrrr. Terug naar de machine, weer wachten, hulp krijgen, Other Tickets selecteren, Val d'Europe intikken en 1,90 p/p betalen. Nu kunnen we wel door.

We lopen aan de andere kant het station uit en gaan het winkeldeel binnen dat om het station heen gebouwd is. Doel is het foodcourt van het Val d'Europe centre commercial. Dat outlet center is inmiddels gesloten, maar het eetgedeelte ervoor is wel open. We worden gelokt door een aanbieding in visrestaurant La Criee: 12,90 voor een hoofdgerecht met entree of dessert. Helaas, alleen voor de lunch. Grrrr. We kiezen iets anders van de kaart: Ocean plate met diverse vissoorten. Wouw dat valt tegen zeg! Blijkt allemaal gepureerd e.d. te zijn. Beetje frites, beetje sla. Totaal voor vier personen 82,20 incl. drank (6,70 voor het glas wijn). Geen fooi dus!
We lopen de ene kilometer naar het hotel waar we om iets voor tien terug zijn.

Zaterdag 16 mei

We staan bij tijds op en gaan, na goed geslapen te hebben, om half tien het hotel uit.
Het hotel bevalt overigens goed, maar de kamer is wel aan wat onderhoud toe. De ontvangst gisteren was keurig. We werden netjes en snel geholpen en eenmaal op de kamer werden we na enige tijd gebeld of alles in orde was. Toen nog wel ja. Niet veel later wordt er geklopt en wordt er een bordje met wat fruit gebracht. Op tafel stonden sowieso al koffiepoeder, theezakjes en waterflesjes voor ons.
Helaas blijkt na het douchen dat deze overloopt, dus water in de gang en dweilen. Dat is niet snel te repareren. Het lampje in onze slaapkamer is stuk. Dat moet toch wel gemaakt kunnen worden, maar dat is ze gisteren ook niet gelukt. Het water in de wastafel loopt erg langzaam weg, iets wat ook wel niet snel gefixt zal worden.
De slaapkamers zijn overigens erg klein, met op één kamer een tweepersoons bed en op de ander een stapelbed. Beiden laten weinig ruimte om te lopen. Op onze kamer is wel nog een grote kast waarin ook een gratis te gebruiken kluisje zit. De woonkamer / keuken is lekker ruim. Dat maakt bewegen dan makkelijk. Evenals de tweede badkamer (een met douche en een met bad). Alles bij elkaar zeker niet verkeerd.

Nadat we met de trein in Disney aankomen gaan we door de tassen-controle en meteen door naar het Moviepark. Hier lopen we naar Ratatouille, hetgeen een achtbaan iets zou zijn. De wachttijd is al 60 minuten, maar bij Singles staat 5 minuten. Dan maar niet bij elkaar in één karretje. Na zo'n 15 minuten mogen we instappen.
Door de 3D bril en de rondom geprojecteerde film glijden, of beter rijden, want we zitten in een soort autootje op rubber wielen, we door de film. We staan de hele tijd op de grond, geen rails e.d. En dus ook geen achtbaan. Het 3D effect geeft echter wel het gevoel van vallende en omhoog gaande bewegingen. Erg mooi gemaakt en leuk om te doen.

RVL-20150516-0012.jpg RVL-20150515-0005.jpg RVL-20150515-0007.jpg

De wachttijd bij Nemo is nu 75 minuten en dus lopen we naar het andere park: het grote Disneyland park. Daarvoor moeten we eerst naar buiten en bij dat park weer naar binnen. Wel zonder tassen controle, want die is al in de buitenste schil gedaan.
In het park kijken we eerst wat rond en slaan enkele attracties met een wachttijd van meer dan een uur over. Daar waar we korter moeten wachten gaan we wel naar binnen. Ja je geduld wordt wel op de proef gesteld. We beginnen met de trein rond het park om een indruk van het geheel te krijgen. We zien helaas niet heel veel en er is geen enkele uitleg (wat wij wel verwacht zouden hebben). Als je naar buiten leunt, wat niet mag, wordt de omroep installatie wel gebruikt om je te waarschuwen. Eenmaal terug lopen we het park in en gaan richting Space Mountain, maar deze is in onderhoud en gesloten. Bij It's a Small World is de wachttijd ook weer erg lang. Zo lopen we dus niet alleen door Discoveryland, maar ook door Fantasyland en naar Adventureland.

RVL-20150516-0013.jpg RVL-20150516-0015.jpg RVL-20150516-0016.jpg

Hier gaan we de eerste attractie in: Pirates of the Caribbean. Dit is een achtbaan waarbij je in een bootje zit en langs de piraten en door grotten vaart. We komen midden in een zeeslag terecht, zien vele skeletten die bewegen en ontvangen enkele spattertjes water als we weer naar beneden glijden. Leuk.

De volgende is Indiana Jones and the Temple of Peril. Als we hier aankomen staat er een flinke groep mensen buiten en rijden de karretjes leeg rond. Iets van onderhoud of controle. Na een vijftal minuten gaat het open en kan iedereen naar binnen. De wachttijd is daardoor een minuut of 10 voordat wij kunnen instappen, mazzel gehad dus.
Dit is wel een echte achtbaan met karretjes die door mijngangen raast. Aangezien je af en toe door het donker gaat heb je soms geen idee welke kant je op beweegt. We vinden het alle vier leuk om te doen.

Frontierland is het volgende gebied. De wachttijd bij Space Mountain is nu te lang. We drinken wat en gaan dan op de Thunder Mesa riverboat. In 20 minuten varen we het meertje rond en hebben goed uitzocht op de langsrazende treintjes van Space Mountain.
Maar eerst gaan we nog naar Phantom Manor, een spookhuis waar je in een grote lift en dito groep diverse spookfiguren op grote schermen worden gepresenteerd en een verhaal wordt verteld. Dit was wel aardig, maar zeker niet eng, alhoewel enkele kleine kinderen de lift echt niet in wilden.

RVL-20150516-0021.jpg RVL-20150516-0022.jpg RVL-20150516-0023.jpg RVL-20150516-0024.jpg its-a-small-world.jpg

 

Nu lopen we teug naar Space Mountain en gaan toch maar een uurtje staan wachten. Ondertussen motregent het en klein beetje, maar wij staan overdekt en hebben er dus geen last van. Die wachttijd wordt beloont en we genieten van de grootste achtbaan op dit park. Ook nu gaan we weer door donkere tunnels, over de kop en op zijn kant.

We lopen nog even door het sprookjes-paleis van Doornroosje (Sleeping Beauty castle) en gaan naar It's a Small World waar we meteen kunnen instappen. Wouw wat valt dat tegen als je "het echte" kent. De poppetjes zijn aardig, maar we varen door een grote verlichte hal waar je duidelijk het systeemplafond ziet zitten. Dat is in Orlando echt heel veel beter!
Desondanks filmt Mike de hele rit. Hij moet echter nog een keer, want de opname was niet goed. Omdat het zo rustig is mag hij meteen weer instappen, helemaal voorin.

Hierna gaan we naar Pinokkio en lopen naar het plein voor het paleis waar we een mooie plek hebben om de grote parade te bekijken. Het is leuk om van alle Disney figuren (en de mooie wagens) foto's te maken.

parade-wagens.jpg parade-disney-characters.jpg parade-films.jpg RVL-20150516-0036.jpg RVL-20150516-0039.jpg RVL-20150516-0044.jpg parade-personen.jpg parade-mickey-miney-donald.jpg

Na afloop wandelen we naar Disney village waar we wat simpels gaan eten. Het is negen uur als we weer naar binnen gaan, want we willen het licht-spektakel wel zien. Dat moet tegen sluitingstijd zijn. We vragen hoe laat het begint en krijgen half tien te horen. We wachten rustig en het wordt steeds drukker. Helaas moeten we tot half elf wachten voordat het ook echt begint. Dat wachten is het zeker waard. We krijgen een prachtige 12 minuten durende show van laserlicht, fonteinen, projecties op het kasteel en muziek te zien waarin vele Disney figuren acteren. Dit is het echt het hoogtepunt van vandaag vinden we unaniem.

Tevreden lopen we in de grote stroom mensen mee het park uit. Gelukkig is het in het treinstation niet al te druk, dus hebben we snel een kaartje. Om kwart voor twaalf zijn we in ons hotel.

RVL-20150516-0068.jpg RVL-20150516-0069.jpg

Zondag 17 mei

Waar het gisteren nog flink bewolkt was hebben we vandaag de hele dag een blauwe lucht. In de ochtend met enkele wolkjes, in de middag zonder. Bij een temperatuur van zo'n 19 raden dus prima pretpark weer. Bijna helaas moet ik zeggen, zitten we ook vandaag weer vaak binnen.

Zo beginnen we met kijken wat de wachttijd bij Nemo is: 60 minuten: te lang. Door naar Ratatouille: 45 minuten en 5 minuten voor de single lijn. En ja, dan is de keuze snel gemaakt. Jim en Kiyoko gaan eerst en Mike en ik direct daarna in het volgende setje van drie karretjes.
Ik zit nu achterin (vorige keer voorin) en in het derde wagentje (vorige maal in het voorste) en dan blijkt zo'n tweede keer toch weer andere inzichten op te leveren. Zo vallen de afwisselende grote filmschermen mij nu meer op en ook dat ik de beelden uit een andere positie zie (de drie karren staan dan naast elkaar). Voorin zitten is leuker vanwege het vrije uitzicht op de film. De karren nemen af en toe ook elk een iets andere route door het 'gangen'stelsel. Het blijft een leuke attractie.

Na afloop terug naar Nemo: wachttijd 75 minuten. Niet nu dus.
We willen naar een show, maar hebben nog even de tijd en lopen naar de Tower of Terror die de jongens nog graag een keer willen doen. Wachttijd 25 minuten, te doen, en dus naar binnen. Nu moeten we eenmaal binnen de trap op, waarvan we ons gisteren afvroegen waarom. Het blijkt de de drie liften elk dubbeldekkers zijn. Je zit dus als bezoeker op twee niveaus boven elkaar. Twee van de drie liften gaan tegelijkertijd op en neer. We worden goed in de gaten gehouden, want Jim wordt persoonlijk gewaarschuwd dat hij toch echt zijn telefoon op moet bergen, omdat filmen verboden is. Zo gezegd zo gedaan. Die tweede keer in de lift is nog steeds leuk, maar omdat je weet wat er komt toch iets minder spannend. Desondanks genieten we.

RVL-20150517-0072.jpg RVL-20150517-0073.jpg

Als we na een goed half uur buiten staan lopen we naar Cinémagique. Dit is een presentatie en vervolgens film, over de geschiedenis van de film. Er worden in 30 minuten vele scenes uit beroemde films op een leuke en aantrekkelijke manier aan elkaar geplakt getoond. Samen met een prima commentaar levert dat een prachtig geheel op. Dat commentaar wordt ingesproken door een van de vele filmkarakters die als een rode draad door alle beelden loopt en zowel in de film als op het toneel staat, regelmatig in en uit de film stappend. Erg origineel.

We willen nog een aantal dingen doen en moeten dus even de showtijden op elkaar afstemmen, plannen zogezegd. We lopen eerst naar The art of Disney Animation alwaar we eerst een interessante intro in basale animatie krijgen via een film. Daarna schuiven we door naar een volgende zaal waar een verteller in het Frans het e.e.a. uitlegt over hoe animatie-figuren ontstaan uit gedachten, veel 'proberen' en nog meer 'weglaten' en muteren.

Inmiddels is het lunchtijd geworden. Daarna gaan we naar de stuntshow toe die als een soort losse scenes van een film wordt gepresenteerd. Dit duurt alles bij elkaar 45 minuten. We leren veel over stuntwerk en de preparatie daarvan. Zo zien we een achteruit rijdende auto die in werkelijkheid vooruit rijdt met een andersom gemonteerde carrosserie. Een zelfrijzende auto op afstand bedient die in het echt bestuurd wordt door een buiten de auto en laag bij de grond zittende chauffeur (in een bakje aan de buitenkant met stuur en al). Al deze auto's hebben een motor van een motorfiets achterin (en de eigen motor verwijderd) voor de snelheid. Voor de veiligheid uiteraard een rolkooi, maar ook een minimaal tankje voorin, net genoeg voor één stunt. We hebben genoten van het spektakel.

RVL-20150517-0075.jpg stuntshow.jpg RVL-20150517-0083.jpg

Eenmaal buiten lopen we naar Animagique. Ik verwacht een 20 minuten durende film zoals eerder bij Cinémagique, maar het is toch iets anders. We zien weliswaar een filmdeel, maar dan voornamelijk gedanst door Disney karakters. Donald presenteert, geassisteerd door Mickey. De kinderen vinden het wat te rustgevend en vallen bijna in slaap.

Wanneer ook deze show voorbij is lopen we nog een keer naar Nemo. Nog steeds moeten we 60 minuten wachten, dus daar ontkomen we niet aan. Eenmaal binnen en in de karretjes gezeten, schieten we door een donkere hal alsof het de maalstroom uit de film is. We zien veel lichtjes, af en toe een visje en maken vaak bochten waarbij ook het karretje in zijn geheel draait. We zitten rug tegen rug met zijn vieren erin en deze kar draait onderweg geheel om waarbij we ook zijwaarts over de achtbaan bewegen. Spannend!

RVL-20150517-0084.jpg RVL-20150517-0087.jpg

Het is nu het einde van de middag. Disneystudios hebben we nu wel gezien. Mike wil nog wat filmen en daarom gaan we nog even Disneyland park in. Voor de ingang maakt Mike nog wat shots van ons. In het park lopen we tot de muziektent voor het station, want de parade komt eraan. Hier genieten we nog van, maken nog wat foto's en video en lopen dan terug naar Disney village waar we nog door de winkels lopen om vervolgens de trein te nemen.

Eten doen we gezellig in het prima restaurant Hippopotamous in het foodcourt van het Val d'Europe shopping center. Dit is weliswaar gesloten, en de treinpassage daarom ook dicht, maar het foodcourt is gelukkig van buitenaf ook bereikbaar.
We stellen zelf een uitgebreid diner samen en genieten volop. Om iets over negen uur zijn we terug in het hotel. Het was een leuk weekend.

RVL-20150517-0091.jpg RVL-20150517-0092.jpg RVL-20150517-0094.jpg RVL-20150517-0096.jpg RVL-20150517-0099.jpg RVL-20150517-0097.jpg

home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update december 2015