IJsland

In 2013 maken we van 23 juni t/m 7 juli een rondreis mt de auto door IJsland.
We vliegen met Icelandair naar Keflavik, vlakbij Reykjavik (FI505 op zondag 23 juni 2013 om 22:25 uur) en terug met de FI504 op zaterdag 7 juli 2013 om 16:30 uur (aankomst om 21:30 uur).
We verblijven in verschillende soorten accommodaties, van hotels tot homestay en met zowel prive badkamers als gedeelde faciliteiten. We hebben deze reis geboekt bij IJsland online, een onderdeel van Riksja Travel.

ijsland-map.jpg

Reisschema

Ons reisschema ziet er voorlopig ongeveer als volgt uit. De eerste 2 dagen blijven we in Reykjavik om de stad te bekijken. Daarna rijden we op dinsdag naar Geysir waar we de Geysir en de Gulfoss waterval bekijken. Op woensdag rijden we naar en langs de zuidkust tussen lavavelden, kraters en witte toppen door om te stoppen bij het geocenter. We rijden langs de Hekla en Katla toppen naar het oosten in de richting van de Eyjafjalljökul, die in 2010 zoveel vertraging in het Europeesche lichtverkeer veroorzaakte. Onderweg stoppen we wellicht nog even bij de watervallen Skogarfoss en Seljalandsfoss. Op vrijdag 28 juni gaan we in de buurt van Skaftafell een trektochtje maken over de Vatnajökull gletsjer, zo groot als een kwart van Nederland. We komen waarschijnlijk bij de Svartifoss waterval, bestaande uit basaltkolommen en met een mooi uitzicht om het omliggende landschap. Hierna rijden we door naar de gletsjerlagune Jökulsárlón waar de ijsblokken in de riviermonding drijven.

Op zaterdag 29 juni rijden we verder richting het oosten van IJsland langs en door de fjorden en gaan met de boot naar een vogeleiland voor de kust om de Papegaaiduikers, de Noordse Stern en Drieteenmeeuwen te zien. Zondag rijden we dan weer verder noord- en westwaards het binnenland in naar Lake Mývatn waar we tussen kokende modderpoelen en dampende zwavelbronnen door lopen. Op maandag 1 juli rijden we naar de noordelijke stad Akureyri waar we 2 nachten blijven. Op dinsdag rijden we naar Husavik om op een boot hopelijk walvissen te kunnen zien. Op woensdag 3 juli wacht ons een lange autorit naar het zuidwesten van IJsland en verblijven twee nachten op het Snaefelsness schiereiland. Hier kunnen we wandelen langs diep uitgesleten kliffen en Stormvogels en Meeuwen zien. Ook kunnen we een bezoek brengen aan het haaienmuseum. Op vrijdag rijden we dan terug naar Reykjavik en gaan naar de Blue Lagoon, een thermaal bad in de buurt van het vliegveld.

Tracks

Een overzicht van de waypoints met bezienswaardigheden is te zien op de kaart.

Links

iceland-regions.png

Wanneer je wilt weten hoe het weer tijdens onze reis op IJsland is kun je kijken op de website van het IJslands weerburo.
Interessante informatie is te vinden via onderstaande links:

  • voorbeeld van een rondreis door IJsland
  • praktische informatie over IJsland
  • reistips voor IJsland
  • informatie over het Noorderlicht
  • Enjoy Iceland geeft erg veel handige reis-informatie over IJsland, incl. de geografische locaties
  • op visit Iceland staat wat er zoal te doen is in IJsland en wordt doorgelinkt naar de diverse regio's in IJsland (Westfjords, West IJsland, de hoofdstad, Reykjanes, Noord IJsland, het hoogland, Zuid IJsland, Oost IJsland).

De reis

RVL-20130623-0005i.jpg

We worden door Michael en Jim naar Schiphol gebracht. Daar begint de ellende helaas weer bij de controle welke nu met elke reis gekker wordt. Zo moeten nu ook spiegelreflex camera's al uit de tas. Als ik daar een opmerking over maak wordt het vrouwtje dat achter de balie staat pissig en dus wordt mijn tas uit de scanner gehaald. Onder het mom van "er zit nog teveel electronica in" moet nu alles er uit. Dus alle laadkabeltjes, telefoon, horloge, etc. Alsof dit iets met veiligheid te maken heeft. Ondertussen staat het vrouwtje nog steeds druk te gebaren met haar collega. Zo zielig en onprofessioneel.

De vlucht verloopt vervolgens voorspoedig met vriendelijk personeel aan boord van de Icelandair Boeing 757. Een kwartier voor tijd landen we op Keflavik airport. Onderweg zijn we over IJsland gevlogen en zien onder andere de Vatnajökull liggen, de grootste ijsvlakte van Europa.
Eenmaal buiten het vliegveld lopen we naar de Flybus welke ons in 45 minuten naar de stad brengt. Hier stappen we bij het busstation over in een kleinere bus die ons de laatste anderhalve kilometer naar ons hotel rijdt. De hele tijd is het licht buiten en kun je probleemloos een boek lezen. Dat is toch wel een bijzondere gewaarwording. Uiteindelijk is het kwart voor twee als we gaan slapen. Gelukkig is het gordijn redelijk donker.

Bekijk de route van het vliegveld naar ons hotel in Reykjavik.

Panorama's

In totaal maak ik deze reis weer een flink aantal 360 graden panorama's. Deze staan samengevoegd op een aparte pagina.


home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update december 2015