Funchal

Op dinsdag 2 augustus slapen we uit en gaan uiteindelijk pas om half twaalf met de bus naar de stad. Ook in Funchal hebben ze een chipkaart voor de stadsbus. Met deze oplaadbare kaart kost een ritje ongeacht de duur of lengte daarvan € 1,10. Een los kaartje in de bus kost € 1,80. Uitchecken is niet nodig.
Eenmaal in het centrum van Funchal lopen we eerst naar het oude centrum, oftewel de Santa Maria wijk. Hier zien we o.a. het Santiago Fort uit 1614, de Santa Maria maior kerk uit de 18e eeuw met een mooi interieur; en lopen we door de smalle gezellige straatjes. Het is een wonder dat hier nog auto's kunnen rijden. Via de Corpo Santa kapel lopen we dit oude gedeelte uit om uit te komen bij de overdekte Mercado dos Lavradores. Deze markt bevat diverse groenten en handwerk stalletjes, maar ook een grote vismarkt.

01-santa-maria-maior-kerk-binnen-3291.jpg 01-smalle-straat-in-santa-maria-gebied-3300.jpg 01-smalle-straat-in-santa-maria-gebied-3303.jpg 01-mercado-dos-lavradores-groenten-3314.jpg 01-mercado-dos-lavradores-vismarkt-3309.jpg

We steken de twee rivieren over en lopen het gebied met de naam "Sé" in. In dit gebied zijn een aantal winkelstraten als voetgangersgebied ingericht. In het gebied rond de Sé kathedraal uit 1485 (welke helaas gesloten is) bevinden zich verder het stadhuis en diverse kunst-musea. Iets verderop bevindt zich het stadhuis uit de 18e eeuw en het Jesuïten college en kerk. Het college stamt uit 1566 en de kerk met zijn schitterende intereur is gebouwd tussen 1624 en 1647.
Verder zien we hier diverse overheidsgebouwen, standbeelden en fonteinen en het fort/paleis van Sao Lourenco uit 1529 dat nu nog altijd een legereenheid bevat.
Wat ons ook opvalt is dat er nog altijd heel veel in bloei staat, waaronder ook diverse bomen.

01-jesuiten-kerk-3316.jpg 01-jesuiten-kerk-binnen-3323.jpg 01-se-kathedraal-3340.jpg 01-sao-lourenco-fort-3344.jpg 01-santa-clara-kerk-3328.jpg

Vanaf dit gebied lopen we verder omhoog het Sao Pedro gebied in. De straatjes hier zijn zo mogelijk nog smaller en behoorlijk steil. Zo lopen we langs de Sao Pedro kerk en het museum Frederico de Freitas. Hierbij komen we ook langs de Santa Clara kerk en het Santa Clara klooster die beiden helaas gesloten zijn. Eenmaal "boven" lopen we het Sao Joao do Pico fort binnen. Hiervandaan hebben we een prachtig uitzicht over de stad.
We eindigen in het Santa Catarina park waarvandaan we de bus terug naar ons appartement nemen.
's Avonds eten we in een restaurantje in de buurt van ons appartement.

01-sao-joao-do-pico-fort-3334.jpg 01-uitzicht-over-funchal-vanaf-sao-joao-do-pico-fort-3333.jpg 01-uitzicht-over-funchal-vanaf-sao-joao-do-pico-fort-3335.jpg 01-santa-catarina-park-3348.jpg 01-bloeiende-boom-3287.jpg 01-estrelicia-3347.jpg

Funchal, Monte en de rally

Op 4 augustus gaan we met de bus naar de Pico dos Barcelos. Dit is een uitzichtpunt op 355 meter hoogte. De bus erheen zou nummer 48 moeten zijn, maar de receptie van ons hotel zegt dat we ook met nummer 4 kunnen gaan. En dus lopen we naar de achterzijde van het Forum Madeira, het winkelcentrum aan de overkant van de straat, voor bus nummer 4. Na ongeveer 40 minuten wachten komt de bus. De chauffeur vertelt dat hij helemaal niet naar Pico dos Barcelos gaat, maar alleen die kant op rijdt, en we nog 20 minuten moeten lopen. Dat willen we niet en dus gaan we terug naar ons hotel, waar we voor de deur (na opnieuw 15 minuten wachten) op de 48 stappen. Het blijkt een leuke rit door de buitenwijken van Funchal waarbij we steeds hoger gaan. Eenmaal bij de Pico dos Barcelos hebben we inderdaad een mooi uitzicht over de stad Funchal. Ook kunnen we mooi de kerk van Sao Martinho zien liggen.

03-funchal-vanaf-pico-dos-barcelos-3391.jpg 03-sao-martinho-0552.jpg

Wat nu te doen? We besluiten door te reizen naar Monte. Na opnieuw een 20 minuten wachten op bus nummer 48 maken we een spectaculaire rit naar boven, want Monte ligt aan de andere kant van Funchal op een hoogte van 550m. De rit gaat op en neer qua hoogte, omdat we van de ene berg naar de andere toe moeten. Eenmaal bij Monte stappen we uit en lopen er wat rond. We bekijken de kerk genaamd Nossa Senhora do Monte, oftewel "Our Lady of Monte" die op dit moment wordt versierd. 03-our-lady-of-monte-kerk-3397.jpg Op 15 augustus is namelijk Maria Hemelvaart en dat blijkt op het katholieke Madeira een van de grootste feesten te zijn. Er wordt dan een grote processie gehouden van Funchal naar Monte. Helaas gaan wij 15 augustus alweer naar huis terug.
In Monte zien we verder nog de toboggans, een rieten slede waarin mensen naar beneden worden gebracht. Dit is een traditie en wordt nu eigenlijk alleen nog voor de toeristen gedaan. Met een bedrag van € 25,-, € 35,- of € 45,- voor respectievelijk 1, 2 of 3 passagiers vinden we dit behoorlijk aan de prijs.
We lopen vervolgens langs de tuinen van Monte (entree € 10,- per persoon) en kijken of we met de kabelbaan naar benden kunnen. Een retour kost hiervoor € 15,- en alleen naar beneden kost € 10,-. Hoewel we wel naar de stad willen vinden we dat toch te duur. En dus nemen we voor € 1,80 per persoon opnieuw de bus terug naar ons hotel. Deze rit voert ons eerst door Monte en is zo mogelijk nog spectaculairder. Je vraagt je echt af of de bus wel door de straatjes past, zo smal is het soms.

Eenmaal terug bij het hotel eten we wat op onze kamer en gaan om 7 uur naar het centrum. Dit weekend is namelijk de Madeira Wine Rally en vandaag rijden ze een time-trial door het centrum van Funchal. Na een kleine 45 minuten is het alweer over en keren we tevreden met de taxi (net zo duur als met 3 personen met de bus) terug naar ons hotel.

03-madeira-wine-rally-3402.jpg 03-madeira-wine-rally-3416.jpg 03-madeira-wine-rally-3423.jpg

Nog een keer naar Funchal centrum

Op 11 augustus gaan we nogmaals naar het centrum van Funchal. Er is ons verteld dat er in de Lavradores markthal op donderdag een aparte markt in de markt gehouden wordt. Dit zou leuk zijn om te bekijken. Wanneer we er aankomen blijkt er inderdaad extra bedrijvigheid, maar niet zoals wij ons daar een voorstelling van gemaakt hadden. Het blijkt dat er enkele extra tafeltjes van particulieren bijgekomen zijn die zelfgemaakte spullen verkopen. Te denken valt hierbij aan cake, likeur en wat handwerk. Het is allemaal erg kleinschalig en valt ons dan ook wat tegen.
We lopen nogmaals langs de overige handelswaar, kijken nog eens op de vismarkt en gaan dan weer het centrum in.

In het centrum dwalen we wat rond door de leuke oude straatjes, bekijken de Sé Kathedraal van binnen en komen uit bij de Blandy's wine lodge. Dit is de plek waar de family Blandy haar wijnhandel 200 jaar geleden begon. Voor € 5,- per persoon volgen we de 1 uur durende rondleiding. We horen hoe de familie hier begon en hoe het nu een coöperatie is geworden. We zien o.a. oude documenten en de vaten waar de wijn opgeslagen ligt om te verouderen. Uiteraard krijgen we veel interessante informatie over de Madeira wijn te horen.

Madeira wijn is vergelijkbaar met sherry of port. Het is dus geen tafelwijn, maar meer een aperitief of digestief. De droge en medium-dry variant, die tevens wat lichter van kleur zijn, worden voornamelijk als aperitief gebruikt. De donkerder en zoetere varianten medium en rich of sweet voornamelijk als digestief.
De Madeira wordt gemaakt van een enkele soort druiven en wordt niet gemengd. De gebruikte druiven zijn: Malmsey, Bual, Verdelho, Sercial, Terrantez en Tinta Negra. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke smaak en zorgen ook voor elk een andere Madeira wijn.
Blandy's maakt de Madeira in 5, 10, of 15 jaar oude varianten en speciale vintage wijnen. De wijnen rijpen op Amerikaans eiken vaten die telkens worden hergebruikt en gerepareerd om de smaak te optimaliseren. Op het moment dat wij de lodge bezoeken hebben ze ook nog een wijn uit 1908 op vat liggen die dus nog altijd aan het rijpen is. Dit rijpingsproces stopt zodra het wordt gebotteld. Een fles van 750ml en 15 jaar kost ongeveer € 25,- à € 30,-.

10-blandys-wine-lodge-3817.jpg 10-blandys-wine-lodge-vaten-madeira-wijn-3801.jpg

Van Funchal naar Camara de Lobos

Op 12 augustus lopen we van ons hotel langs de kust naar Camara de Lobos. We hebben de zon in de rug en lopen langzaam over de promenade die hier is aangelegd. Deze voert langs het openbare zwembad vlak bij ons hotel: Doca de Cavacas. Aangezien we de zon in de rug hebben krijgen we een mooi uitzicht op de Cabo Girau. Gelukkig is het helder en kunnen we ook terug kijken en zien dan goed de hotelwijk van Funchal liggen. De torens van het winkelcentrum tegenover ons hotel, Forum Madeira, zijn duidelijk te herkennen. Vervolgens lopen we langs het strand Praia Formosa om uiteindelijk uit te komen bij het zwembad van Camara de Lobos. In de haven er vlak naast zien we hoe de vis te drogen hangt. Vanaf Camara de Lobos nemen we de bus terug naar ons hotel, kopen nog wat te drinken en gaan 's middags weer zwemmen. Eten doen we vandaag makkelijk op onze hotelkamer.
Ook nu heb ik weer de route opgenomen.

11-funchal-hotelwijk-vanaf-praia-formosa-3825.jpg 11-cabo-girau-vanaf-praia-formosa-3820.jpg 11-cabo-girau-en-haven-van-camara-de-lobos-3829.jpg 11-haven-van-camara-de-lobos-3830.jpg 11-vis-hangt-te-drogen-3831.jpg 11-de-boot-waarbij-de-vis-hangt-te-drogen-3832.jpg

home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update mei 2015