De eerste week

Maandag 16 augustus

's Morgens zijn we vroeg wakker: tijdsverschil. Gelukkig valt er veel te zien: een viertal leguanen woont rond ons appartement evenals een suikerdiefje onder de dakpannen.

16-leguaan-9591.jpg 22-fregatvogel-9699.jpg 17-hagedis-2266.jpg trupial-kacho.jpg suikerdiefje.jpg

Vandaag krijgen we de huurauto en gaan we boodschappen doen aan de rand van Willemstad. Eenmaal terug verkennen we de omgeving van de Westpunt en rijden we langs een aantal bekende stranden.
Deze stranden zijn bovendien allemaal openbaar. Prive stranden zijn namelijk wel leuk voor de toerist, maar niet voor de bewoners. Zo is het onder andere op Playa Lagun in het weekend gezellig druk met veel lokale mensen en krijgen de kinderen er zwemles.
Gelukkig is de laatste tijd de bewustwording omtrent deze zaken groter. Soms wordt er met succes protest aangevoerd wanneer er weer een groot restort gebouwd gaat worden en een strand afgesloten dreigt te worden.

We lunchen bij Kura Hulanda Lodge vlakbij Playa Kalki aan de rand van het dorp Westpunt. Het eten blijkt er niet al te duur en verrukkelijk te zijn. Hoewel je moet betalen om er te parkeren krijg je dat bedrag als korting op je lunch rekening.

16-playa-forti-2191.jpg 16-playa-kalki-2195.jpg 16-playa-kleine-knip-2199.jpg 18-playa-jeremi-2379.jpg 17-playa-lagun-2214.jpg panorama-playa-grote-knip.jpg

Zwemmen en snorkelen

Aan het einde van de middag gaan we zwemmen en snorkelen bij "ons" Playa Lagun. Er zitten zo ongelooflijk veel verschillende vissen en het water is zo helder dat het net lijkt alsof we in een aquarium zwemmen. Zelfs zeer dichtbij het strand is er al veel koraal te zien. We zwemmen zelf enkele keren mee op met een zeeschildpad en zien deze boven komen om te ademen en daarna weer onder duiken. We genieten volop van deze prachtige onderwaterwereld.

Dinsdag 17 augustus

Vandaag blijven we in de ochtend thuis en brengen we Kiyoko naar het vliegveld om tot vrijdag naar Bogota te gaan om een vriendin te bezoeken. Hierna gaan Jim en ik naar de Grotten van Hato, waar we een rondleiding van ongeveer 45 minuten krijgen. Deze grotten zijn ontdekt door de slaven die er vanaf de vroegere plantage Hato naar toe vluchten. Sinds 15 jaar zijn deze te bezichtigen.

17-grotten-van-hato-2270.jpg 17-grotten-van-hato-2281.jpg

's Avonds blijken we toch internet in ons appartement te hebben, maar is de snelheid niet erg hoog. Voordeel is uiteraard dat ik binnen bij de airco aan een tafeltje kan zitten.

Woensdag 18 augustus

18-shete-boka-np.jpg

Jim en ik gaan met de auto naar het Shete Boka National Park. Hoewel het nog vroeg is en we slechts weinig moeten lopen (een deel doen we met de auto) merken we toch dat het erg heet is op deze plek (zie hier onze route). Er is dan ook nergens schaduw te bekennen op dit gedeelte aan de noordzijde van het eiland. In het nationale park zijn diverse inhammen, boka in het Papiamento, waar de golven steeds verder het land wegslijten. Bij Boka Pistol schiet het water met kracht en een flinke klap omhoog. Ook de andere inhammen zijn erg ruig en mooi om te zien. Bij Boka Pistol en bij Boka Tabla maak ik weer een 360 graden panorama.

18-boka-pistol-2289.jpg 18-boka-kalki-2318.jpg 18-boka-wandomi-2329.jpg 18-boka-wandomi-natural-bridge-2337.jpg 18-boka-tabla-2352.jpg panorama-shete-boka-np-boka-kalki.jpg

Donderdag 19 augustus

Wanneer ik 's morgens wakker wordt blijkt het keihard te regenen. Gelukkig betreft het slechts één bui en is het al vrij snel weer droog. Het blijft echter een dag met twee gezichten: vrij veel bewolking, maar wel een hoge temperatuur.
In de loop van de ochtend rijden we naar de zoutpannen bij landhuis Jan Kok alwaar zich een kolonie flamingo's op houdt. Het is niet zo groot als we vooraf hadden gedacht en dus zijn we er vrij snel uitgekeken. Er zitten echter enorm veel verschillende vogels, een aantal daarvan zie je op de foto's hieronder.
Hierna rijden we terug naar ons appartement en stoppen daar vlakbij nog even bij het strand van Santa Cruz. Dit blijkt een vrij groot strand te zijn en ook hier zien we weer diverse dieren, waaronder een pelikaan en een ongeveer 5 centimeter groot krabbetje dat zich in een rond gangetje in het zand verschuilt.

19-flamingo-9625.jpg 19-flamingo-9628.jpg 19-kraanvogel-9666.jpg 19-vogel-9638.jpg 19-vogel-9648.jpg 19-krab-9677.jpg 19-pelikaan-9674.jpg 19-pelikaan-9680.jpg

vrijdag 20 augustus

Vandaag blijven we aan ons "eigen" strand zwemmen en bij het zwembad. Ons eigen strand bevat tenslotte de mooiste omgeving van de stranden die we tot nu to hebben bezocht. Zo is Playa Jeremi vrijwel alleen zand en zit er weinig koraal en vis. Playa Santa Cruz, waar ik gistermiddag was, bevat wel wat koraal, maar is erg troebel door het vele zand dat door de golven opgewoeld wordt. Wel zwom ik daar om zo'n 2 meter langs een pelikaan die rustig bleef zitten. In "onze" baai, Playa Lagun, zit enorm veel vis en koraal en dat al direct aan het strand. De naaldvis hieronder zwemt bij voorbeeld nog geen 3 meter uit de kust. Het is echt alsof je in een aquarium zwemt. Ook zit er een "gezin" zeeschildpadden: 2 grote en 2 kleintjes. Een van die kleintjes wordt hier gevoerd.

20-naaldvis-9695.jpg 20-zeeschildpad-9684.jpg 20-zeeschildpad-9690.jpg

home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update mei 2015