Allalinhorn

do 9 juli - Allalinhorn

Vanmorgen moeten we vroeg op, want om kwart over zeven hebben we afgesproken bij de Metro Alpin kabelbaan in Saas Fee. Hier treffen we onze berggids en mede-lopers. In totaal gaan we met 7 mensen onhoog. Dat wil zeggen, in onze groep, want daarnaast zijn er nog zo'n 10 groepen die omhoog gaan. We hebben ongelooflijk geluk met het weer. Onderaan bleek er al betrekkelijk weinig wind te staan. Eenmaal boven blijkt het hoogte draairestaurant van Europa, op 3500m hoogte, in de wolken te zitten. Hier kleden we ons om, doen een extra trui en of jas aan, doen de gamaschen om en de stijgijzers onder. Daarna lopen we het eerste stukje richting de sleepliften. Deze sleepliften zijn sinds 4 juli weer operationeel voor het zomer-skiseizoen, waar veel gebruik van wordt gemaakt.

06-allalinhorn-vanaf-langflue.jpg 06-allalinhorn-vanaf-gornergrat.jpg 06-allalinhorn.jpg

Eenmaal daar voorbij worden we aangelijnd om veilig over de gletscherpleten en naar boven te kunnen gaan. De laag wolken blijkt zeer dun, en we zijn er snel boven, waarna we volledig in de zon lopen. Hoewel we slechts 500m moeten stijgen naar de 4027m hoge Allalinhorn is het lopen op deze hoogte toch al behoorlijk moeilijk. De weg naar de top duurt zo'n 2,5 uur, de weg terug 1,5 uur. Dit blijken wij inderdaad ook te doen. Dat ondanks de korte pauze die we hebben na zo'n anderhalf uur lopen. Hier eten en drinken we wat met uitzicht op de Matterhorn.

06-matterhorn.jpg 06-snelle-lunch-en-matterhorn.jpg

Na zo'n 5 minuten gaan we verder en lopen de laatste 200 verticale meters omhoog. Het laatste stukje is wel iets zwaarder, maar nog altijd is het eigenlijk alleen lopen, hoewel erg langzaam. Met een goed uithoudingsvermogen is het een tocht die voor een ieder vrij goed te doen is. De Allalinhorn geldt dan ook als makkelijkste van de 4000-ers. De allerlaatste 30 meters naar de top doen we zonder rugzak, want er is slechts weinig ruimte op de top.

06-laatste-stukje-naar-top.jpg 06-topfoto.jpg

Hierna keren we om, eten en drinken nog wat, en gaan terug naar beneden. Op dit punt maak ik ook een 360 graden panorama foto.
Wanneer wij het eerste deel afgedaald zijn blijkt dat anderen hun ski's mee naar boven hebben genomen. Logischerwijs zijn die dus heel snel beneden.
Wanneer ook wij eenmaal beneden zijn, nemen we afscheid van de gids, eten en drinken wat in het draairestaurant met een ander koppel uit ons gezelschap en gaan nog even naar de grootste ijsgrot van Europa die ernaast ligt. Daarna gaan we moe, maar voldaan naar huis, maar niet nadat we de huurspullen hebben terug gebracht.
Zie hier onze route.

vr 10 juli - rustdag

We hebben besloten dat vandaag een rustdag is. Het weer blijkt deze dag op te klaren en 's middags is het nagenoeg onbewolkt. Het is overigens wel een koude dag met veel meer wind dan gisteren. We komen dan ook alleen buiten om naar de supermarkt te gaan.


home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update mei 2015