Canmore en Banff

di 1 juli - Canmore

Route
04_jasper_canmore_map.jpg 04_jasper_canmore_ter.jpg View Larger Map

Vanmorgen vroeg weggegaan, 8 uur, na voor het kortingstarief uitgechecked te zijn. We zien nog een eland de weg oversteken, en later een hert langs de kant, maar dat is alles voor vandaag. De eerste stop is na 54km Sunwapta falls, iets minder groots en mooi dan gisteren de Athabasca falls, maar toch de moeite waard. Hierna rijden we door naar km 94 en maken wat foto's van de Stutfield glacier en iets verder de Tangle falls.

Nu op naar km 103, het icefield centre, waar we net op tijd zijn om zonder wachttijd met de speciale bus de Athabasca glacier op te gaan. Deze bustrip duurt 90 min en je loopt een kwartier op de gletscher op 2200m hoogte, en voor ons bij + 10 gr. De bussen zijn speciaal voor dit werk gemaakt en kosten 1.3 milj. dollar. In totaal zijn er 23 gemaakt waarvan er 22 hier gebruikt worden en 1 door de Amerikanen op een onderzoeksstation in Alaska. Alleen de banden zijn al 5 ft hoog, 2,5 ft breed en kosten 5000 dollar per stuk.

foto.jpg foto.jpg

Iets verder, op km 112, stoppen we bij Parker ridge en lopen naar boven. Een 2,5 km lang slingerend bergpad met een stijging van 250 m brengt ons naar de kam van de berg met een magnifiek uitzicht op de Saskatchewan glacier. Hier maak ik een 360 graden panorama. Inmiddels horen we in de verte gedonder: het is de hele dag al bewolkt, maar komen droog bij de auto aan. We rijden door naar de Bridal Veil falls en dan naar de Weeping wall, alwaar meerdere watervallen van de loodrechte wand naar beneden komen. Hier eten we een zelf meegebracht broodje, en begint het te druppelen.

Onderweg hebben we enkele korte, maar heftige, buien. We stoppen dan ook gewoon bij Peyto lake op km 190 en lopen in 10 min naar het uitzichtpunt. Ook hier horen we het weer rommelen, het is ongeveer 22 gr, en zijn net op tijd bij de auto terug. Na een bui van zo'n 15 minuten wordt het weer droog, en dat blijft zo tot ons hotel in Canmore, ruim een uur verder. Al met al was het een prachtige snelweg, een mooie dag, ondanks de bewolking, en hebben we weer veel gezien. Vanavond nog het vuurwerk om half elf vanwege Canada Day, de nationale feestdag. Wellicht was dit de reden dan het niet zo heel druk was op de Icefields parkway? Morgen maar wat rustig aan doen, en wellicht naar Banff.

wo 2 juli - Banff

foto.jpg

Het vuurwerk viel wat tegen, wellicht omdat we te verwend zijn vanuit Amerika, of mogelijk omdat de achtergrond met die grote bergen het vuurwerk zo klein doet lijken? Afijn, lekker uitgeslapen en vanmorgen op de kamer gebleven, het was toch bewolkt. Vanmiddag dan toch nog even naar Lake Minnewanka en Banff geweest. Een leuk stadje en de drukte viel ons redelijk mee. Hoewel het overwegend zonnig was, hebben we er toch een buitje gehad. De temperatuur was vandaag zo rond de 20 gr.


home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update mei 2015