Jasper

zo 29 juni - Jasper

Route
03_kamloops_jasper_map.jpg 03_kamloops_jasper_ter.jpg View Larger Map
foto.jpg foto.jpg

Vanmorgen vroeg op, 6 uur, omdat we een lange rit voor de boeg hebben. Wederom is het prachtig weer, vanmiddag in Kamloops wordt het 40 gr, in Jasper blijkt het 32 gr te zijn. De 445 km naar Jasper zouden in 5 uur te rijden moeten zijn volgens de receptionist, maar ik ben toch wat sceptisch, aangezien de Tomtom 7 uur opgeeft. Om half 8 vetrekken we en de snelweg blijkt inderdaad uitstekend bereidbaar, met op vele stukken zelfs 100 km/u. Op een gegeven moment staat er in de bocht van deze 2 baans (1 elke kant op) weg een hert en moet ik aardig remmen om zeker te stellen dat ons beiden niets overkomt. Al snel verdwijnt het beest weer het bos in. De weg is zo rustig dat dit geen probleem oplevert. Na 3,5 uur tanken we nog een keer in Valemount, omdat ik nog altijd niet weet hoe de snelweg verder loopt. We stoppen nog enkele malen om foto's te makem, o.a. bij het Mount Robson (3954m) visitors center. De tocht tot nog toe was erg mooi, veel bomen, maar nu komen we weer meer in het berggebied, en dus worden de uitzichten spectaculairder. Direct nadat we een pas voor de Canadese NP's gekocht hebben, zien we langs de kant van de snelweg nog een zwarte beer lopen, maar zijn helaas niet in de gelegenheid om te stoppen. Na 5,5 uur zijn we bij ons hotel in Jasper. Door het uur tijdsverschil is de lunchtijd voorbij, en dus besluiten we om nog wat te gaan doen: we zijn hier tenslotte maar 2 nachten.

We rijden het eerste deel van de Icefields Parkway richting Banff, en kiezen voor de oude weg 93A heen, om de nieuwe 93 terug te nemen. We stoppen diverse keren om te genieten, en foto's te maken van de schitterende vergezichten. Na 30 km komen we bij de Athabasca Falls, waar we ruim de tijd nemen om rond te kijken. Dit is een van de meest krachtige watervallen van Canada. Jim ziet hier als eerste een hert (elk) staan en nu zijn we wel in de gelegenheid om foto's te maken. Na enige tijd huppelt ook deze weer vrolijk het bos in.
Eenmaal terug in Jasper gaan we eerst eten, en dan naar het hotel terug. We hebben nu exact 1000 km gereden.

ma 30 juni - Jasper

foto.jpg

De eerste stop voor vandaag is net buiten Jasper, waar we een roedel herten (waarschijnlijk Elk) op een eiland zien staan die proberen naar de overkant van de rivier te komen. Je begrijpt: de telelens komt nu goed van pas. Hierna rijden we door naar Medicine lake in Maligne canyon. Het water is nog glad en de bergen spiegelen mooi in het water: prachtig! Wellicht om de reden dat er wat wind is, en dus geen weerspiegeling in het water, valt ons de volgende stop, Maligne lake, ietwat tegen. Of zouden we inmiddels al te verwend zijn?

foto.jpg foto.jpg

We rijden terug en gaan naar de Jasper tramway om met deze kabelbaan naar 2264 m hoogte de Whistlers op te gaan. Voordat het zover is moeten we wel nog een uurtje geduld hebben. Eenmaal boven is het weer prima met 20 gr en weinig wind, maar wel enkele wolken. We lopen in een 40 min naar de top op 2466 m, vanaf het topstation op 2282 m hoogte. Het uitzicht is schitterend en, omdat het zo helder is, kunnen we zelf Mount Robson zien die 75 km ver weg ligt. Uiteraard maken we weer vele (panorama)foto's. Op de terugweg zien we ook nog een Golden Mantled Squirrel. Helaas blijkt dat we voor de terugweg ook weer een nummer moeten hebben. Dat hadden ze wel iets eerder mogen zeggen, want nu moeten we nog 30 min wachtend. Die tijd hadden we al besteed aan het drinken van een kop koffie en was dus mooi te combineren geweest.

Eenmaal beneden gaan we terug naar de stad met 4500 inwoners en in de zomer 30.000 toeristen. Eerst nog even geld halen, dan eten bij North Face Pizza tegenover de stoomloc naast het station, niet duur en verrassend lekker eten. Dan na de supermarkt voor inkopen en zwemmen in het hotel. Morgen gaan we dan over Icefields parkway naar Banff en Canmore.


home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update januari 2011