Disney's EPCOT

epcot_map.jpg

Na een dag rust waarin we zwemmen, shoppen of andere kleine dingen bezoeken is het tweede attractie-park van deze vakantie aan de beurt.
In dit geval is dat het al heel erg lang om mijn verlanglijstje staande EPCOT center. Dit park is qua oppervlakte nog groter dan het Magic Kingdom, en is ook gelegen op het immense Disney terrein van 110 km². Disney heeft op dit terrein eigen snelwegen (5 mile van de US-192 naar het parkeerterrein van Magic Kingom !); eigen verkeersborden; een eigen politie- en brandweer-dienst; en er zouden ongeveer 40.000 mensen werken.

EPCOT staat voor de afkorting Experimental Prototype Community Of Tomorrow. Dit dorp van de toekomst is ook wat Walt Disney voor ogen stond toen hij zijn eerste ideeën hiervoor op papier zette. Uiteindelijk is het een showcase van moderne techniek geworden. Rond het meer ligt de World Showcase, waar diverse landen zich presenteren met knap nagemaakte gebouwen die de sfeer van de diverse landen oproept. Daarnaast heeft onder andere Canada een 360 ° rondom filmtheater waarin op een fantastische manier de mooiste beelden van dat land getoond worden. Wij bezoeken echter eerst de Future World.

epcot_spaceship.jpg

Ook in EPCOT zjin we al om 9 uur 's morgens. We gaan direct naar de Test Track (nr 5 op de kaart) waar we deelnemer zijn aan een auto testrit, zoals die door fabrikanten bij nieuwe modellen wordt uitgevoerd. 10 minuten "wachten", dat wil zeggen, door een ruimte met voorbeelden lopen, en je dus niet vervelen; terwijl dit in de middag opgelopen is tot 80 minuten (zonder fastpass). Na wat korte testen binnen, komt de snelheidstest, met een flinke snelheid buiten om het gebouw heen. En pas op voor die vrachtwagen van links !

Ons volgende bezoek is de 3D-film, ja met zo'n speciaal brilletje, Honey, I Shrunk The Audience (nr 9 op de kaart). Op een leuke manier wordt hier weergegeven hoe het is om als publiek piepklein gemaakt te zijn, terwijl de mensen op het podium hun gewone lengte hebben behouden. De 3D-effecten zijn fascinerend.
Wanneer je het theater verlaat kom je automatisch in het Imageworks - The Kodak 'What If' Labs. Hier kun je met je armen en benen muziek maken, video's opnemen en bewerken e.d. Eén van de zaken die wij gebruiken is de internet verbinding. Het maken van een foto is een fluitje van een cent, tekst erbij, email-adressen toevoegen en de vakantiegroeten zijn ook weer klaar.

epcot_lake.jpg

Nu lopen we terug naar de ingang om (nr 2) het Spaceship Earth te bezoeken, althans na 45 minuten wachten, omdat een fastpass hier niet beschikbaar is. Dit is het bekendste merkteken van EPCOT, en ook vrjiwel het enige dat te fotograferen is. Simpel vanwege het feit dat de rest van de attracties binnen zijn in gebouwen die het, naar mijn mening, nu niet direct waard zijn om gefotografeerd te worden.
Gezeten in een treintje kruip je langzaam omhoog naar de top van de koepel, waar een sterrenhemel is nagebootst, om zowel op de heenweg, als op de terugweg naar beneden, te worden geconfronterd met een in 'sneltreinvaart' voorbij trekkende geschiedenis van zo'n AD 500 tot nu.

De volgende stop is het ernaast gelegen Universe Of Energy (nr 3) waar we de 45 minuten durende film(s) over energie bekijken. Op een vrolijke manier neemt actrice Ellen je mee door de natuur op zoek naar allerhande energiebronnen in de film Ellen's Energy Adventure. Dit alles tegen de achtergrond van een gedroomde opname van een televisieshow.
Het jammere van dit alles is dat Michael nog onvoldoende Engels verstaat om dit allemaal te kunnen volgen. In hoofdlijnen vertaal ik wel alles, maar dat is soms voor ons beiden lastig.

Hier vandaan lopen we door naar Wonders Of Life (nr 4), waar we drie films bekijken en aktief deel kunnen nemen aan allerhande proefjes, welke met het lichaam te maken hebben. Eerst is Body Wars aan de beurt. Een prachtige flight simulator 'rit' door het afweersysteem van het menselijk lichaam. Vervolgens bekijken we de redelijke Cranium Command over het menselijk geheugen. Als laatste, wat later op de dag ivm storingen (ja ook bij Disney komt dit wel eens voor !) komen we terug voor de film The Making Of Me. Deze wat preutse Amerikaanse film geeft toch wel grappig de geboorte van een kindje weer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met name Jim, na tussentijdse vertalingen van mijn kant, dit wel leuk vond.

Via het middenterrein dat we meerdere malen oversteken, lopen we naar nr 8 op de kaart, The Land. We halen eerst een fastpass voor The Circle Of Life en gaan dan ijs eten. Daarna maken we een boottochtje in Living With The Land, waarin blijkt dat ze hier ook een (gesponsord?) onderzoekscentrum hebben voor de productie van groenten en fruit. Onderzoek wordt hier gedaan naar gewasbescherming middels genetische manipulatie, en naar alternatieve groeimethoden, zoals het op stro in plaats van op aarde kweken van artikelen.
In The Circle Of Life worden we door figuren uit The Lion King meegenomen door een film over de relatie tussen de mens en het land.

epcot_parade1.jpg epcot_parade2.jpg

Ondanks dat het dreigt te gaan regenen lopen we nu toch naar Canada, het eerste land dat je tegenkomt wanneer je tegen de klok in door de World Showcase loopt. Hier bekijken de we de film over Canada, en lopen dan door langs de diverse landen tentoonstellingen. Wanneer we driekwart rond zijn is het kwart over 6 en begint de Tapestry Of Dreams Parade. Als de parade voorbij is lopen we door en komen uit bij Innoventions.
Hier eten we een hamburgertje en frietjes, en bekijken dan de diverse voorbeelden van techniek. Zo zien we de tweewieler Segway Human Transporter waarop je kunt voortbewegen door te balanceren, en bezoeken we een 'huis van de toekomst' dat van alle denkbare moderne techniek is voorzien welke het leven zou moeten veraangenamen. Als laatste komen we weer uit bij een computergames en internet-stand. Hier wordt ons de mogelijkheid geboden om een videomail te verzenden. Zo gezegd zo gedaan, en na 10 seconden wordt de send knop geactiveerd. Helaas blijkt het bericht nooit aangekomen te zijn bij de geadresseerde.

Vuurwerk

Omdat het nu toch bijna negen uur is, besluiten we te blijven voor het vuurwerk. Deze wordt midden op het meer gehouden en blijkt een 15 minuten durende show van vuurwerk en laser te zijn. Werkelijk fantastisch en eigenlijk een must om te gaan bekijken wanneer je eens in EPCOT bent.
Na afloop gaan we allemaal moe maar voldaan naar huis.
Voorlopig hebben we weer even genoeg films gezien !


home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update september 2010