Universal Studios

universal_map.jpg

Na in één van de immense parkergarages de auto te hebben neergezet is het nog een behoorlijk stuk lopen naar de ingang van het park. Via de Universal City Walk heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen het roller coaster park Islands of Adventure of de Universal Studios. Wij kiezen vandaag voor deze laatste.

Volgens de folder die we bij binnenkomst krijgen, worden hier nog films opgenomen. En inderdaad vinden er vandaag in de studio opnamen plaats voor een in September uit te zenden televisieshow, maar daar zijn wij niet voor gekomen. Wat wel duidelijk wordt is dat de decors, waaronder dit gedeelte van New York, bijzonder echt lijken.

universal_newyork.jpg

Veel attracties, met name die voor kinderen, zijn voortgekomen uit Amerikaanse kinder televisieshows. Helaas zegt dit ons weinig en we slaan er dan ook heel wat over. We zijn zo wie zo niet in staat om alles te doen, want daar heb je veel meer tijd voor nodig. Als eerste gaan we naar The Funtastic World of Hanna-Barbera (nr 2 op de kaart) waar we een rit maken door en met een aantal overbekende tekenfilm-karakters.

Daarna gaan we in het New York gedeelte naar Twister (nr 4 op de kaart), waar we een wervelwind mee maken. Hoewel de entrée angstaanjagend is en we twijfelen of we dit met Jim (6 jaar) wel moeten doen, valt de show wat tegen. Zo sta je op een podium en voel je wel wat wind en wordt je van achteren nat gesproeid, maar is de wind niet extreem. En dat is nu juist waar we voor gekomen zijn. Wel zie je de diverse gebruikte trucks uit de film, zoals een koe aan touwen voorbij vliegen, en wordt hierover een en ander uitgelegd. Het was dus prima met Jim te doen.
De volgende attractie is de Kongfrontation (nr 6) waar we in een tram-karretje door heen geloodst worden. Op meerdere plekken kom je King Kong tegen die de boel vernield en ook het karretje niet ongemoeid laat. We slingeren dan ook nogal wat heen en weer.

universal_jaws.jpg

We vervolgen onze weg en komen uit in het San Francisco gedeelte waar we eerst naar Earthquake (nr 10) gaan. Zittend in een metro-treinstel gaan we op weg om al heel snel getroffen te worden door een aardbeving. Zoals te verwachten is, stort alles in en komt er een vrachtwagen, geladen met benzine, op ons afglijden. Vervolgens zijn er meerder steekvlammen (toch wel warm hoor) voordat aan de andere kant een waterleiding breekt. Het gevolg is dat er heel erg veel water, heel snel op ons afkomt en vlak voor de metro de grond weer in stort. We voelen slechts wat spetters en komen met de schrik vrij uit deze spectaculaire attractie.

Hierna lopen we naar Amity, het plaatsje waar de film Jaws (nr 11) zich afspeelt. Na een minuut of 20 gewacht te hebben, zo ongeveer de langste wachttijd van de hele dag, stappen we in het bootje dat ons door de lagune vaart. Uiteraard verwachten we dat de witte 'mensen'-haai Jaws op ons af komt springen en dat gebeurt inderdaad regelmatig. Wat ook gebeurt is dat Jaws de electriciteits-kabels doorbijt met als gevolg een flinke steekvlam. En we kunnen je vertellen dat deze steekvlam behoorlijk dichtbij is en flink warm aanvoelt.

universal_wildwest.jpg

The Wild Wild Wild West Stunt Show (nr 12 op de kaart) is onze volgende stop. In een decor van het wilde westen wordt er door professionele acteurs een wild west stuntshow opgevoerd. Gebruik makend van een grote mate van interactie met het publiek is deze erg leuk om te zien. Ook hier gebeurt weer van alles met het decor, dat op meerdere plekken in elkaar stort. Erg knap om te zien hoe dit na afloop allemaal toch weer heel snel in elkaar gezet wordt.

universal_et.jpg

Nadat we een broodje gegeten hebben, en we nog een film/foto-truck gezien hebben, waarover onderaan meer staat, lopen we door naar Back To The Future The Ride. Hierin stappen we in een lift die ons vluchtinformatie verstrekt en naar een de auto van Doc Holliday brengt. Dit blijkt een erg krappe flight simulator te zijn waarin we door de tijd vliegen en met veel horten en stoten diverse avonturen beleven.
Onze volgende stop is nr 20 op de kaart, E.T. Adventure, waar we op fietsen gezeten door het bos 'fietsen' om E.T. te redden. Zowel in de wachtrij, die ook door het bos loopt, als tijdens de fietstocht, komen we meerdere malen E.T. en zijn vriendjes tegen. Werkelijk prachtig om te zien hoe ze dit toch allemaal maken.

Ook in de Woody Woodpecker's Kidzone ligt Animal Planet Life! Dit is een dierenshow en lijkt wel wat op Pets Ahoy in Seaworld. Hoewel ook in Animal Planet asieldieren gebruikt worden, en er tevens gebruik wordt gemaakt van apen en varkens, vinden we de show uit Seaworld toch een stuk beter.

Jim wil nog graag in een achtbaan en dus besluiten we om de wat kinderachtige Woody Woodpecker's Nuthouse Coaster in te gaan. Daarna lopen we door naar het Hollywood gedeelte om The Gory, Gruesome & Grotesque Horror Make-Up Show te gaan bekijken. De titel doet ons weer twijfelen of we dit met Jim wel moeten doen, maar tijdens de show wordt het tegendeel bewezen. We krijgen er te zien hoe er gebruik wordt gemaakt van trucks om opnamen echt te laten lijken. In dit geval zijn dat trucks met make-up. Iedereen kent wel het gebruik van maskers en de mogelijkheden die dit biedt aan de filmmakers. Ook blijkt er veelvuldig van speciale attributen gebruik te worden gemaakt. Zo wordt er bij een gast bijvoorbeeld een arm afgesneden, tenminste alsof. Het mes heeft een uitschuifbaar lemmet, is bot (meestal van rubber gemaakt) en in het handvat zit een rode vloeistof. Wanneer het mes op de arm gedrukt wordt schuift het uit en past met een ronding precies over iemands arm. Door te drukken komt de vloeistof naar buiten en lijkt het dus net of het mes door de arm snijdt.

Omdat we van mening zijn dat ons niets meer kan deren gaan we ook nog maar even naar Alfred Hitchcock: The Art Of Making Movies in het Production Central gedeelte van de Universal Studios. Hier krijgen we te zien hoe Alfred Hitchcock diverse filmtrucks gebruikte om zijn films echter te laten lijken. Als grootheid uit de filmindustrie heeft hij vele trucks bedacht die bovendien heden ten dage nog altijd gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld het bluescreen, waarbij er gefilmd wordt tegen een blauwe of groene achtergrond die naderhand door film wordt ingevuld.
Na afloop van de diverse filmfragmenten krijgen we twee voorbeelden te zien waarbij gebruik wordt gemaakt van vrijwilligers uit het publiek.
Bij de eerste is dat iemand die valt van de toorts van het vrijheidsbeeld in New York. Eerst hangend aan een nagebouwd deel van de toorts en van bovenaf gefilmd, waarna deze persoon loslaat. Vervolgens direct overgenomen door de tweede camera constructie waarbij iemand op een bankje ligt en wild met de armen zwaaiend ligt te schreeuwen. Omdat de camera met een flinke snelheid aan een constructie omhoog schiet, lijkt het net alsof deze persoon naar beneden valt. Een knappe montage volstaat om het geheel te vervolmaken.
Het tweede voorbeeld is die waarbij iemand uit een draaimolen wordt geduwd. Hierbij wordt er een film gedraaid waarover gelijktijdig de opnamen worden geprojecteerd. De opnamen op de achtergrond zijn gemaakt vanuit een rondgaande draaimolen. De draaimolen waaruit iemand wordt geduwd staat stil. Door de combinatie lijkt het net echt.

universal_trick.jpg universal_trickhow.jpg

Fototrucage

Een ander voorbeeld van bedriegerij in fims (en foto's) is het gebruik van modellen. Er wordt dan een uitstekend gelijkend schaalmodel gemaakt en bijzonder knap gepositioneerd. Dit model dient tot op de milimeter nauwkeurig te passen in de omgeving. Hierdoor lijkt het net of we te maken hebben met een groot ding. In dit geval lijkt het of de jongens voor een gebouw staan waarop een Space Shuttle staat. In werkelijkheid staan zij echter onder een model van de Space Shuttle welke ver voor het betreffende gebouw is opgehangen. Het knappe van het geheel is dat ik scherp gesteld heb op de jongens en het model, maar dat het gebouw toch erg scherp wordt weergegeven.

Na al deze interessante informatie in ons opgenomen te hebben, gaan we terug naar ons appartement, om lekker te douchen en daarna te gaan dineren.
Het was weer een leuke dag.


home.gif sitemap.gif arrowtop.gif © KIROMIJI laatste update september 2010